Review - nieuwe veiligheidsbeugel Ellipse

Updated: Dec 5, 2018

Super trots dat ik de nieuwe beugel van Ellipse mag testen. Deze beugel is vanaf november op de markt. Ik heb er de afgelopen twee weken tijdens spring trainingen mee gereden. Maar kijk eerst even het filmpje want dan krijg je een goede eerste indruk van deze nieuwe, opvallende beugel!

De belofte

De nieuwe beugel beloofd een betere actieve veiligheid vanwege de flexibele arm. Hierdoor komt je voet zeker vrij in geval van een val. Ook de passieve veiligheid is gegarandeerd doordat de RVS boogkern uitgebreid is getest op trek en vermoeidheid. Verder is de zool breed wat voor een goede stabiliteit zorgt. De zool is leverbaar in twee versies nl. de Pro met spikes voor een nog betere grip en de Soft met een elastomeer zool. Bijzonder aan de beugel is de unieke beugelpositionering die versteld kan worden in een klassieke (= rechte) ophanging of met een haakse positie t.o.v. het zadel.


Verder is de beugel leverbaar in maar liefst 15 kleuren: keuze genoeg dus! De top eventingruiters Kai-Steffen Meier, Lara de Liedekerke en Joris Vanspringel rijden met de Ellipse beugel!


Mijn analyse

De eerste indruk van de Ellipse beugel is bijzonder positief. De beugel wordt geleverd in een nette bijna luxueuze verpakking. De beugel voelt fijn aan en de gebruiksaanwijzing is adequaat.

Duidelijk wordt vermeld of je te maken hebt met de linker- of rechter beugel. De standaard beugelophanging is haaks. Het omzetten van het beugel ophangsysteem gaat met behulp van een inbussleuteltje die erbij wordt geleverd. Echt top!


Ik ben begonnen met het rijden met de haakse beugelophanging. Dit betekent dat je voet en kuit naar de flanken van je paard worden gedraaid. Als je met sporen rijdt en relatief kort zit (dus op breedste deel van je paard) moet je oppassen voor schuurplekken. Dit is bij mij helaas wel gebeurd: Dred was wel ook net geschoren en dus kwetsbaar op zijn huid. Daarom heb ik meteen de beugel ophanging naar de klassieke, rechte ophanging veranderd. Dit is prima te doen. Daarna geen problemen meer gehad.


De beugels geven een fijne grip die een gevoel van zekerheid en stabiliteit geven. De schokdemping geeft een prettig gevoel van in/met je paard zitten. Het zijn verder stijgbeugels met een eigen unieke vormgeving. Afhankelijk van de kleurkeuze valt dit meer of minder op. In mijn geval heb ik een rode variant getest en deze valt goed op.


Prijs-kwaliteit

De prijs van 189 (= Soft) of 199 (= Pro) euro is heel redelijk. Het is een beugel die een 'performance' meerwaarde geeft, extra veiligheid biedt met een opvallende vormgeving!


Pluspunten

- veiligheid

- grip & stabiliteit

- comfort

- mogelijkheid tot customizing


Minpunten

- goed opletten bij de haakse opstelling m.b.t. het risico op schuurplekkenConclusie

Ik vind deze Ellipse beugels van het Belgische Compositi een aanrader vanwege met name de flexible, buitenarm van de stijgbeugel. Vooral bij springen en cross country wil je de zekerheid dat je in geval van een val snel en gemakkelijk uit de beugel raakt. Daarnaast is de beugel heel comfortabel en geeft veel stabiliteit. Een aanrader dus!

NIEUW(S)

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

info@eventingpro.com

whatsapp: 0621500964

© 2018 by Etty de Boer.