Sportsperformance

Te vaak staat op mijn dressuurprotocol 'te weinig impuls' of 'paard mag voorwaartser'. En ja ik worstel me meer door de proef dan dat ik fijn de hoeken kan rijden. En ja, eerlijk is eerlijk ik ben vaak meer bek af dan Dred. Toch heb ik niet het gevoel dat ik bovenmatig zenuwachtig ben of veel spanning heb. Toen zich de kans voor deed om een clinic bij Sanne Beijerman, sportpsycholoog, te volgen heb ik deze met beide handen aangegrepen. Een verslag.


Deelnemers aan de clinic vlnr Chantal Bastiaan, Sanne Beijerman, ikzelf, Ymke Engelen en Tamara Buunk

De middag begint met een theoretische aftrap en introductie van de sportpsychologie. Sanne legt uit dat ze uit eigen ervaring dat tussen presteren in de ring en thuis een groot verschil kan bestaan. Uit haar eigen onderzoek is gebleken dat mentale skills die het verschil maken tussen winnen of verliezen, heel goed trainbaar zijn. Deze mentale skills zijn: spanningregulatie door ademhaling, focus- en aandacht vasthouden, doelen stellen, positieve mindset creëeren en visualisatie.


Spanning is goed

Zonder spanning geen prestatie! Door spanning maakt je lichaam zich klaar voor het te verwachten gevaar. Was dat in de pre historie 'een echte beer op je pad' dan is dat anno 2019 het presteren op een wedstrijd. Spanning kan zich op vele lichamenlijke manieren uiten: verhoogde hartslag, misselijk, droge mond, zweten, vaker naar de wc, geen eetlust, geen vermoeidheid. Dit is de optimale voorbereiding van je lichaam op een fight or flight reactie. Teveel spanning is vervelend maar zonder spanning kom je niet tot topprestaties.


Spanning is dus goed maar teveel spanning niet. Onderstaande plaatsje geeft dit goed aan!


Peak performance

Waar het dus om gaat is om in een staat van 'peak performance'te komen. DIt is de fase waarin het spanningniveau precies goed is. De uitdaging bij paardrijden is dat ook het paard het optimale spanningniveau moet hebben. En als je zelf last van spanning hebt is het leiden van je paard op dit punt lastiger. Wel echter de crux tot betere prestaties. Ondanks spanning is het jouw taak om je paard te blijven leiden. Dit doe je immers thuis ook en is hij van jou gewend!


Om te leren je spanningsniveau naar beneden te krijgen doen we een ademhalingsoefening. Door je bewust te zijn van je ademhaling kun je dit nl. reguleren. Ons autonome zenuwstelsel (daar waar we geen bewuste invloed op hebben) intepreteert dit als dat 'het gevaar is geweken' en maakt dat je je rustiger voelt. Je paard merkt dit ook meteen en zal hierop zeker reageren!


Extravert vs introvert

Hoewel Sanne niet van het etiketten plakken is, geeft ze aan dat het besef van het verschil tussen extravert of introvert wel handig is. Hier een overzichtje.

Als mens ben je nooit of 100% extravert of 100% introvert. Je zit ergens tussen deze beide polen in en dit kan ook nog eens verschillen per situatie, per gezegschap of per levensfase. Voor mezelf herken ik zeker beide voorkeuren en neig meer naar introversie dan extraversie.


In dit artikel wordt een genuanceerd beeld gegeven van beide polen.


Flow

We hebben het allemaal wel eens ervaren. Die prestatie waar alles vanzelf lijkt te gaan en je na afloop van je proef of cross eigenlijk verassend genoeg niet zo goed meer weet hoe dat kwam of ging. You just did it! Dit wordt flow genoemd. Zelf heb ik dit bij de cross in Gelselaar ervaren die als vanzelf liep en super scherp en strak heb gereden. Gelukkig kun je jezelf dus wel trainen om dicht bij deze flow te komen. Daarom doen we met Sanne een focus en aandacht oefening waarbij we op de volgende zaken focusten in verschillende volgordes: 1. hele kantine (= breed, buiten)

2. object op tafel (= klein, buiten)

3. oefening in proef die je helemaal ervaart (= breed, binnen)

4. een piekergedachte (= klein, binnen)


Dit leidde tot onderstaande afbeelding, die voor mij de eye-opener van de middag is!


Het koppelen van de focusgebieden aan optimaal presteren, leidt ertoe dat je goed moet 'voelen' en gericht moet zijn op je heel directe omgeving door bewust te 'kijken'.


De praktijk

In de clinic zelf mocht ik met Dred aan de slag. En werd me meteen duidelijk dat ik nog meer leiding kan/moet nemen. En ook dat ik strenger moet zijn om Dred goed voor mijn been te houden. Voor mij erg fijn dat Sanne naast sportpsycholoog ook Grans Prix amazone en niveau 5 instructeur is! In mijn geval is het 'terugkomen in de dressuurring' dus enerzijds een technisch probleem (gewoon niet streng genoeg) met mentale verbeterpunten. Wanneer ik me meer ga focussen op het 'voelen' in de ring met goed 'kijken', kan ik adequater reageren op het terugkomen van Dred en kan ik hierop anticiperen. Heel veel zin om hiermee aan de slag te gaan!


Conclusie

De clinic heeft mij het inzicht gegeven dat ik meer intravert ben dan extravert. Dit gegeven kan ik gebruiken in mijn wedstrijdvoorbereiding. Om me 'uit mezelf' te krijgen is het voor mij bijvoorbeeld goed om te kletsen met andere ruiters op het inrij terrein. Voor mij dus niet handig om de proef uit mijn hoofd te gaan rijden omdat ik dan zeker nog meer 'naar binnen' ga. Ook weet ik dat ik me tijdens het rijden van een proef moet richten op het voelen van Dred en heel gericht te gaan kijken. Dit gericht kijken gaat dan over letten op de letters in de ring en op de volgende hindernis of de bodem of optimale lijn igv cross.


Mening

De mentale aspecten bij paardrijden zijn zo duidelijk en ook nog eens complexer. Het gaat nl. niet alleen over jezelf als sporter maar ook over jezelf als trainer van je paard die ook weer zijn eigen reactie heeft op de (wedstrijd)omgeving. Daarbij zijn de mentale aspecten bij eventing misschien nog wel ingewikkelder omdat je 3 disciplines rijdt. Jijzelf en je paard kunnen daar ook weer verschillend op reageren. Dred komt bij dressuur bijvoorbeeld graag terug: hij gelooft het dan allemaal wel een beetje. In de cross kan hij echter heet, fel en ongeduldig worden: dat is wat hij nl. erg leuk vind).


Omdat de mentale aspecten dus trainbaar zijn, is het een gemiste kans als je als ruiter/amazone je daar niet in verdiept of mee aan de slag gaat.


Sanne Beijerman biedt nu een online cursus aan waarin je de vijf mentale aspecten leert te trainen. Tot 20 maart kun je met 20% korting deelnemen! Ook kan ze je in een 1-op-1 setting helpen naar je peak performances!


Meer info:

www.sannebeijerman.nl

onlinecoaching@sannebeijerman.nl


Dank aan Hermine Spaan enKNHS Kring Oude IJssel voor het mogelijk maken vd clinic.

NIEUW(S)

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

info@eventingpro.com

whatsapp: 0621500964

© 2018 by Etty de Boer.